Medardova kápě, čtyřicet dní kape
Znáte tuhle pranostiku? My taky. A v jejím duchu Vám přinášíme další dobrotu, tentokráte Vás to zahřeje, posilní, budete rozverní, a stačí kapička.. A kdoví, třeba bude kapat celých 40 dní.. Což takhle panáčka pravé lašské slivovičky? :-)
Jehněčí paštiky, cibulové chutney, nyní je potřeba to něčím spláchnout. V nadmořské výšce 395 m. n. m., něco málo přes 2.000 obyvatel v okrese Frýdek Místek se nachází vesnička, ve které jsme dali vzniknout další z našich pochutin. V Kunčicích pod Ondřejníkem se řídí heslem:
"Jelikož jsme se nechtěli ubírat cestou masové výroby konzumního alkoholu, soustředili jsme všechny zkušenosti na vývoj jemných likérů, při kterém také využíváme staré lidové receptury. Ořechovka, Lašský Pandur, Lekorka – tyto a mnoho jiných už dlouho a úspěšně útočí na chuťové buňky mnoha našich spokojených zákazníků."
A víte všichni, jak se taková pravá lašská slivovice vyrábí?
Čisté zralé plody slivoně se uloží do sudů (dřevěných,nebo dnes většinou plastových) a nechají se zhruba 6 až 8 týdnů kvasit. Doba kvašení je závislá na teplotě, cukernatosti plodů a množství v jednom sudu. Cukernatost se měří moštoměrem při založení kvasu a při jeho dokvašení. Rozdíl nám dá orientační odhad o množství alkoholu v kvasu.
Vykvašené ovoce se vaří (pálí) při teplotě do 100°C, kdy se odpařuje jen alkohol a v kvasu zůstávají silice, které jinak způsobují pachy a pachutě v konečném výrobku. Výpary se ochlazují a kondenzát vytéká do připravené nádoby. Tento postup se opakuje dvakrát, přičemž teprve při druhém pálení teče čistý nápoj, který je možno ochutnat. Destilát má v závislosti na počáteční cukernatosti kvasu a stavu při dokvašení přibližně 60 až 80 objemových procent alkoholu. V tomto stavu se neprojeví chuť ovoce a slivovice je dobrá jen do čaje. Ideální je ředit na 50 - 51 procent, kdy je nápoj lahodný a voňavý.
Čerstvá slivovice mívá ostřejší chuť a je lepší nechat ji uležet několik měsíců, až let. Přitom první čtyři týdny se ponechá bez zátky, chráněná je před hmyzem a prachem. Někdy se do destilátu přidávají sušené švestky, aby slivovice dostala nazlátlou barvu a více voněla. Je třeba ji ale sledovat a po zhruba třech týdnech zcedit a uložit.
Zlatá slivovice je slivovice, která dlouhodobým zráním (stařením) v dubových sudech získala zlatou barvu a lahodnou chuť podobající se koňaku. A pak už jen NA ZDRAVÍ! :-)