Aprílový měsíc je u konce a jeho vládu vystřídá měsíc lásky. I my Vás máme neskutečně rádi, a proto jsme Vám připravili další pohlazení pro Váš žaludek. Tento měsíc půjdeme trochu do sladka, ale přesto zůstaneme u slaného. Máme pro Vás vynikající cibulové chutney (čti čatný). Taková cibulová marmeláda, když bychom to chtěli přeložit. Ale nenechte se mýlit! Marmeláda není jen na chleba k snídani, nebo do palačinek. Právě cibulové chutney se vyznačuje jedinečnou chutí, která doplňuje aromatické sýry - především ty zrající s plísní na povrchu.
Jak je to možné? Nejen to nám vysvětlí paní Šindlerová, která pro nás chutney vyrobila.
1) Proč se cibulové chutney hodí především k sýrům? K čemu jinému bychom jej mohli ještě použít?
Cibulové chutney je lahůdka, která by primárně neměla chybět, pokud servírujete sýry, připravujete sýrové sandwiche apod., ale samozřejmě můžete použít také ke grilovanému masu nebo jako ingredienci během vaření
2) Máte ve svém repertoáru ještě jiné netradiční chutě? Jak na tyto kombinace přicházíte?
Miluji zkoušet a objevovat nové, netradiční chutě. Bez klasiky to nejde, ke snídani sáhnu nejraději po angreštovém džemu, který mi připomíná moje dětství a babičku, ale nebyla bych to já, abych ho nezkusila zkombinovat například s nejkvalitnějším japonským čajem Matcha a výsledek je famózní. vytvořit novou netradiční chuť je alchymie :-), je to ale i umění a trpělivost. Mě pomáhá cestování, ukládám si všechny chutě a vůně a ty následně můžete objevit i mých produktech.
3) Vy jste z Prahy. Spousta lidí má Pražáky za měšťáky, kteří v životě neviděli živou kozu, jak je možné, že Vy, téměř v centru, vyrábíte marmeládu, a dokonce v nadstandardní kvalitě? Kde získáváte suroviny pro výrobu? Co je pro Vás důležité při výběru surovin a výrobě džemů?

Ano, je mi velice líto, že se občas setkávám s názorem, jak je možné, že v Praze mohou vznikat kvalitní džemy a marmelády. Spolupracuji s ověřenými farmáři a pěstiteli, občas vyrážíme i na samosběr, ale na to v poslední době není moc času. Pro ovoce jezdíme brzy ráno, okolo 4 hodiny a ještě ten samý den okamžitě zpracujeme. Okolo 9 večer se můžeme kochat pohledem na skleničky horké marmelády. je to každodenní dřina, ale vaříme s neutuchající láskou a nadšením.
Základem je samozřejmě ovoce prvotřídní kvality, nesmí být nahnilé, plesnivé apod. Vzhledem k tomu, že nepoužíváme absolutně žádné chemické aditiva, barviva, konzervanty apod., je kvalita ovoce na prvním místě, samozřejmě musí odpovídat mým senzorickým požadavkům. Ovoce uzrálé na slunci je chuťově nepřekonatelné. I ostatní ingredience, jako je koření, bylinky, alkohol jsou v našem případě nadstandartní kvality.
4) Jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou? :-)
Nařízení EU nám v tom udělalo trochu zmatek :-) Marmeládou je nazýván produkt pouze z citrusových plodů, všechno ostatní je džem.
5) Je něco, co byste ráda sdělila našim zákazníkům?
Především bych chtěla poděkovat firmě Coleman za možnost spolupráce, jejichž projekt mě nadchl a jsem velice ráda, že jsem mohla být jeho součástí Věřím, že jsme vám s cibulovým chutney udělali radost, pochutnejte si na něm s kvalitním sýrem a sklenkou vína. Dobrou chuť a oslaďte si život :-)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nedávno dělala paní Šindlerová také rozhovor v Českém rozhlase. Rozhodli jsme se vám jej přinést rovněž.